Dienstverlening | Kleine ingrepen


 SpiraaltjeKleine chirurgie 
 PessariumWrattenbehandeling
 Hechten  en verbinden           Verwijderen staalsplinter uit oog
 Tapen Bloedneus
 Zwachtelen 


Spiraaltje

Een spiraaltje kan gebruikt worden als voorbehoedsmiddel maar kan ook worden geadviseerd ter behandeling van hevig bloedverlies. Samen met uw huisarts kan worden besloten bij u een spiraaltje te plaatsen. Er zijn twee vormen: een koperhoudend spiraaltje en een hormoon bevattend spiraaltje (Mirena). Het plaatsen gaat nagenoeg op dezelfde manier. Uw huisarts kan dit op de praktijk inbrengen. Voor het plaatsen van een spiraaltje wordt vooraf een inwendig onderzoek verricht en soms een test op ontstekingen/infecties. Het spiraaltje wordt geplaatst in een aparte afspraak. Bij twijfel over de ligging van het geplaatste spiraaltje krijgt u een echo-onderzoek om te bepalen of het spiraaltje goed zit. Na vijf jaar dient het hormoonspiraal te worden vervangen. Het koperhoudende spiraal na 10 jaar. Het verwijderen van een spiraaltje kan door de huisarts gedaan worden op een gewone spreekuurafspraak.
Als u meer wilt weten kunt u goede informatie vinden op www.thuisarts.nl. U kunt daar ook lezen hoe u zich het beste kunt voorbereiden op het plaatsen van een spiraaltje door uw huisarts.

Pessarium

Bij een verzakking met of zonder urineverlies kan samen met uw huisarts worden besloten om een pessarium te plaatsen. Een pessarium is een ring of schijf die vaginaal kan worden ingebracht om het verzakkingsgevoel en/of urineverlies tegen te gaan. Dit als alternatief voor een operatie. Ook het pessarium heeft soms nadelen zoals meer afscheiding en regelmatige controle voor het reinigen en terugplaatsen van het pessarium. Het aanmeten en plaatsen gebeurd vaak op twee verschillende momenten. Voor het aanmeten worden pasringen met vaste afmetingen gebruikt. Vervolgens wordt samen met u besproken welke maat en welke vorm bij u het meest geschikt zijn. Het pessarium wordt op recept geleverd.


Hechten en verbinden

Bij een ongeval of verwonding kunt u deze laten beoordelen en behandelen op onze praktijk. De assistente zal de eerste opvang verzorgen en zo nodig een arts raadplegen. Belt u als het kan van te voren even zodat het ingepland kan worden om wachttijd voor u te voorkomen. De assistente zal de wond(en) verder schoonmaken en verbinden en vaak de wondcontrole doen. Ook verwijderen zij de hechtingen na zeven tot tien dagen. Zij zijn getraind om hechtingen te verwijderen.


Tapen

Bij een enkelverzwikking kan voor een sneller herstel een enkeltape worden aangelegd. Hiervoor mag de enkel niet te dik zijn. Vaak wordt dan gedurende drie tot vijf dagen een drukverband om de enkel aangelegd. Uw huisarts zal samen met u een keuze maken voor de beste aanpak (tapen of drukverband). De enkeltape of het drukverband wordt door de assistente aangebracht. Zij geeft dan instructies hoe te bewegen en belasten.
Ook bij een zweepslag kan een tape om de kuit de pijn verlichten en het lopen makkelijker maken. In overleg met uw huisarts kan hiervoor worden besloten.


Zwachtelen

Als de onderbenen erg gezwollen zijn door vocht (oedeem) of bij een trombosebeen kan de assistente op advies van de huisarts een zwachteltherapie starten. Hierbij worden de voeten en onderbenen verbonden om het vocht in de benen te verminderen.


Kleine chirurgie

De huisartsen in de praktijk voeren allemaal zelf kleine ingrepen uit. Kleine afwijkingen in en onder de huid kunnen door uw eigen huisarts worden verwijderd. Ook ingegroeide teennagels kunnen worden behandeld. Uw huisarts zal vooraf de methode met uw bespreken. Een afspraak hiervoor duurt doorgaans 20 - 30 minuten.


Wrattenbehandeling

De assistentes behandelen de veel voorkomende wratten op handen en voeten met stikstof. In overleg met uw huisarts doen zij dit ook op andere plekken van het lichaam. U kunt hiervoor een afspraak maken met de assistentes of online via ons patiëntenportaal MGn. Voor meer informatie over MGn klik hier


Verwijderen staalsplinter uit oog

Soms kan een vuiltje of metaalsplinter vastzitten op het hoornvlies. Dit kan door de huisarts onder druppelverdoving worden verwijderd. Soms is het nodig om met een zeer klein boortje roest te verwijderen op het hoornvlies. 


Bloedneus

Bij een hevige bloedneus die niet vanzelf stopt kan de huisarts bij u een of twee neustampons aanbrengen.
Nieuws en mededelingen
Griepvaccinaties 2022
Griepvaccinaties 2022
Geplaatst: 12 september 2022
Ook dit jaar worden er natuurlijk weer griepprikken gezet. Helaas worden onze vaccins later geleverd dan voorgaande jaren. Hierdoor zullen de griepprikken donderdag 10 en dinsdag 15 november gezet gaan worden.

Lees meer
De MedGemak app is vernieuwd
De MedGemak app is vernieuwd
Geplaatst: 22 juli 2022
De MedGemak app is vernieuwd! Om de nieuwe app te gebruiken dient u deze te installeren op uw telefoon of tablet.

Lees meer
Doet u mee met het invullen van onze vragenlijst 'patiëntentevredenheid digitale zorg'?
Doet u mee met het invullen van onze vragenlijst 'patiëntentevredenheid digitale zorg'?
Geplaatst: 21 februari 2022
Huisartsen Achtse Barrier doet onderzoek naar de kwaliteit en bekendheid van de digitale mogelijkheden in de dienstverlening. Doet u mee?

Lees meer