Nieuws | Vragen over coronavaccinaties


Wij worden dagelijks gebeld met vragen over de coronavaccinaties. We begrijpen dat veel mensen zo snel mogelijk gevaccineerd willen worden en dat er onduidelijkheid kan ontstaan doordat de berichtgeving in de media nogal eens wisselt. Wij geven daarom graag wat meer informatie in dit bericht.
De vaccinatiestrategie (wie, wanneer met welk vaccin wordt gevaccineerd) wordt bepaald door de overheid/RIVM. Daar hebben wij als huisartsenpraktijk geen invloed op.


Wat hebben wij als huisartsenpraktijk gedaan
De opdracht voor de huisartsenpraktijk was de vaccinatie met het AstraZeneca aan te bieden aan patiënten jonger dan 65 jaar, omdat dit vaccin geregistreerd was als alleen geschikt voor mensen jonger dan 65 jaar. Wij zijn daarom begonnen met het vaccineren van de 63 en 64 jarigen, mensen met het syndroom van Down vanaf 18 jaar en mensen met overgewicht en een BMI boven de 40. Daarna hebben we ook nog de patiënten uit 1958 kunnen oproepen. Vooralsnog hebben wij nu geen AstraZeneca vaccin meer op voorraad.

Sinds kort is AstraZeneca ook geschikt bevonden voor 65-74 jarigen. Vooralsnog is de afspraak dat de GGD deze leeftijdsgroepen uitnodigt en vaccineert. Wij als praktijk weten dit echter niet zeker. Mogelijk krijgen we alsnog een opdracht.
Voor u geldt dat u vanzelf een uitnodiging ontvangt zodra u aan de beurt bent, wie de uitnodiging ook stuurt. 


Welke vaccinaties zijn en worden er nog meer gegeven
  • Specialisten in ziekenhuizen zijn ook bezig met het oproepen van patiënten die tot bepaalde doelgroepen behoren. Mensen in deze doelgroepen hebben een erg kwetsbare gezondheid en verminderde weerstand. Als u tot deze groep behoort krijgt u bericht van uw specialist.
  • Daarnaast is het grootste deel van de mensen die in een instelling in de Achtse Barrier wonen al gevaccineerd via de instelling zelf of een mobiel team van de centrale huisartsenpost. Ze zijn er nog mee bezig.

 Hoe gaat het verder?
Het algemene beleid van de overheid en het RIVM is dat ze de meest kwetsbare mensen en zorgmedewerkers als eerste willen vaccineren. Daarna volgt de rest. Omdat niet ieder vaccin voor elke doelgroep het meeste geschikte vaccin is, is de precieze volgorde van vaccineren afhankelijk van de beschikbaarheid van de verschillende vaccins. Het is daarom ook niet mogelijk om eerder een vaccin te halen.
De GGD nodigt ouderen uit op aflopende leeftijd, dus van oud naar jong. U krijgt vanzelf een brief als u aan de beurt bent. Heeft u een oproep ontvangen? Dan kunt u volgens de informatie uit de brief een afspraak maken voor een vaccinatie.
Als u echt niet in staat bent om naar een GGD locatie te gaan kunt u in de toekomst thuis gevaccineerd worden. Wanneer en door wie dit gedaan wordt is nog onduidelijk, dit kan nog lang duren. Wij adviseren u daarom dringend om, als u daar ook maar enigszins toe in staat bent, naar een vaccinatie-locatie te gaan. 


Ten slotte
Als huisartsenpraktijk hebben wij geen invloed op het moment dat u wordt opgeroepen en door wie u wordt opgeroepen. Wij krijgen als huisartsenpraktijk een opdracht met richtlijnen als we een vaccinatieronde moeten organiseren. 
We hopen dat we u op deze manier wat meer duidelijkheid hebben gegeven in deze onzekere tijd. Meer informatie kunt u vinden op http://www.rijksoverheid.nl/.../wie-krijgt-een.... Op deze website kunt u een aantal vragen beantwoorden en kijken vanaf wanneer u een uitnodiging kunt krijgen voor de coronavaccinatie. Ook ziet u waar u de coronaprik kunt halen en welk vaccin u waarschijnlijk krijgt.

Bij vragen kunt u ons benaderen via een bericht op www.mijngezondheid.net of de MedGemak app, maar veel meer dan wat hierboven beschreven is over de vaccinatiestrategie weten wij helaas ook niet.Nieuws
Vragenlijst om onze zorg te verbeteren
Vragenlijst om onze zorg te verbeteren
Geplaatst: 30 april 2021
Bent u bekend met een chronische aandoening zoals diabetes, astma, COPD of een (verhoogde kans op) hart-vaatziekte. Dan willen we vanuit onze huisartspraktijk graag weten wat u van deze zorg vindt.

Lees meer
Rookvrij! Ook jij?
Rookvrij! Ook jij?
Geplaatst: 28 april 2021
"Ik wil stoppen met roken!", is iets wat de artsen en praktijkondersteuners in de praktijk regelmatig horen. Er is een groepstraining in de buurt van de Achtse Barrier waar patiƫnten van onze praktijk aan kunnen deelnemen.

Lees meer
Vragen over coronavaccinaties
Vragen over coronavaccinaties
Geplaatst: 30 maart 2021
Wij worden dagelijks gebeld met vragen over de coronavaccinaties. We begrijpen dat veel mensen zo snel mogelijk gevaccineerd willen worden en dat er onduidelijkheid kan ontstaan doordat de berichtgeving in de media nogal eens wisselt. Wij geven daarom graag wat meer informatie in dit bericht.

Lees meer